Verandertrajecten

Bij verandertrajecten kijken naar bovenstroomse en onderstroomse ontwikkeling. Voor het bovenstroomse deel van de verandering kijken we naar het faseren van het verandertraject en de instrumenten die we daarbij nodig hebben. Dit deel van de verandering is eigenlijk niet moeilijk.

De echte uitdaging zit in de onderstroom. Hier spelen de mensen, het systeem en relaties een rol. Het is vooral dit deel van de verandering waar we ons thuis voelen. Hoe krijgen we de mensen mee in de verandering? Welke interventies passen bij de mensen en de verandering die moet worden gerealiseerd?

Onze rol? Wij adviseren op basis van jarenlange ervaring, wij begeleiden, coachen, trainen en interveniëren.

Nader kennis maken? Van gedachten wisselen? Neem contact met ons op, wij komen graag een keertje bij je langs.

Energiehobbel

Een klassieker: we willen met bepaalde processen automatiseren en met minder mensen het werk uitvoeren. Als organisatie hebben we dan minder energie nodig om hetzelfde werk te doen. Wie wil dat nu niet?

De grote fout die vaak wordt gemaakt is dat we én nieuwe systemen en processen gaan inzetten én direct gaan reduceren.

Echter, nieuwe gewoonten kosten eerst meer energie. Vergelijk het met stoppen met roken. In het begin ben je de hele dag aan het nadenken over het niet-roken. Hoe vermijd ik situaties die mij verleiden? Het kost veel energie. In verandertermen noemen we dit de energiehobbel: een nieuwe gewoonte kost eerst heel veel meer energie, tot we voorbij de hobbel zijn, de nieuwe gewoonte is ingeoefend en dan komen we pas op het punt dat we hetzelfde met minder energie kunnen doen.

Dus bij een grootse verandering moet je eerst investeren (het gaat je dus meer geld kosten) om vervolgens op het gewenste inspanningsniveau uit te komen.

Verandertrajecten 21 augustus 2018