Situationeel leiderschap

Voor mij is leiderschap mensen laten zien dat ze meer kunnen dan ze zelf dachten

Inleiding

Een situationeel leiderschapsmodel dat wereldberoemd is geworden, is het model van Hersey en Blanchard. Zij nemen als uitgangspunt het taakbekwaamheidsniveau van de individuele medewerker, gegeven de taak waar deze medewerker zich voor gesteld ziet. Onze praktische en praktijkgerichte training Situationeel Leidinggeven is gebaseerd op hun theorie. Maar we gaan er heel praktisch mee om en er veel mee oefenen! Professionele trainingsacteurs kunnen worden ingezet in deze training.

Na deze training heeft de deelnemer

  • inzicht in je persoonlijke voorkeursstijl.
  • inzicht in en leert je je leiderschapsstijl af te stemmen op het taakbekwaamheidsniveau van je medewerkers.
  • tijd en ruimte voor het bespreken van lastige praktijksituaties, zoals het motiveren van medewerkers bijvoorbeeld.
  • intensieve oefeningen gedaan met een professionele trainingsacteur op basis van eigen praktijkcasuïstiek.
  • concrete voornemens en doelen gesteld, waarmee je na de training in de praktijk aan de slag zult gaan.

Aanpak

We starten met een intakegesprek op de werkplek met de deelnemer en de leidinggevende: wat zijn precies de leerwensen van de deelnemer en welke ontwikkeling op de werkplek wordt verwacht? Voorafgaand aan de training kan een competentiegericht online 360° feedbackinstrument worden ingezet (in de prijs inbegrepen). Als daaraan behoefte is, worden hierover de nodige afspraken gemaakt tijdens het intakegesprek. Tussen het eerste en tweede blok een telefonische evaluatie: hoe verloopt het toepassen van het geleerde tot nu toe en waaraan moet vooral aandacht worden besteed in het tweede blok? Twee maanden na afloop evalueert de trainer op de werkplek de training met de deelnemer en zijn leidinggevende: welke ontwikkeling heeft plaatsgevonden en hoe kan deze worden vastgehouden? Welke ontwikkeling is nog gewenst of nodig en wat zou ondersteunend kunnen zijn bij het hieraan verder vorm geven?

Onderwerpen

  • Inzicht in uw persoonlijke voorkeursstijl (via een test)
  • De effecten ervan leren kennen
  • Model van Hersey en Blanchard, situationeel leiderschap – alle ins en outs
  • Op basis van eigen lastige praktijksituaties oefenen met een professionele trainingsacteur
  • Plannen maken voor in de praktijk, hiermee oefenen in de praktijk

Situationeel leidinggeven is je aanpassen aan de taakvolwassenheid van je medewerkers. Aanpassen kan je leren van een kameleon, die past zijn kleuren razendsnel aan aan zijn omgeving.

Maar hoe verandert een kameleon van kleur?

De huid van een kameleon bestaat uit verschillende lagen. In de lagen zitten kleurcellen. Die zijn geel, bruin en rood, de basiskleuren van de kameleon.

Het dier kan de cellen een laag naar beneden of naar boven verplaatsen. Hierdoor verandert hij van kleur! Wil hij een oranje kleur, dan mengt hij gele en rode kleurcellen met elkaar. Dat doet hij razendsnel. Als een kameleon het te warm of te koud heeft, verandert-ie. Maar ook als hij boos of bang is.

Situationeel leidinggeven 15 augustus 2018