Het geven van een Pecha Kucha presentatie is leuk. En met de juiste voorbereidingen is het ook niet moeilijk.
Allereerst de drie belangrijkste kenmerken van een Pecha Kucha presentatie op een rijtje:
- Een presentatie bestaat uit 20 dia’s.
- Elke dia wordt exact 20 seconden vertoond.
- De spreker heeft geen invloed op de dia’s. Er is geen ‘terug’ en ‘vooruit’ en ook geen ‘pauze’.
Het maken van de presentatie
Het 20×20 format van Pecha Kucha dwingt je als spreker om veel tijd te besteden aan de voorbereiding. Je kunt immers niet uit de losse pols een verhaal gaan houden en zien waar het schip strandt.
Zes tips voor een succesvolle voorbereiding:
- Maak eerst een opzet – een storyboard – voor je verhaal, voordat je de plaatjes erbij zoekt.
- Het gebruik van 20 dia’s betekent niet dat je ook 20 onderwerpen behandelt. Sommige onderwerpen kunnen drie dia’s omvatten, soms wisselen een aantal onderwerpen zich om de 20 seconden af.
- Zorg dat je per dia niet teveel wil vertellen. Het is beter om te weinig te hebben tijdens de 20 seconden, dan teveel. Als je eenmaal uitloopt in je presentatie, is het soms lastig dit weer in te halen. De dia’s gaan immers automatisch verder.
- Vermijd het gebruik van tekst in je dia’s. Tijdens de 20 seconden heeft het publiek weinig tijd om de tekst van een dia te lezen, omdat ze ook naar het verhaal moeten luisteren.
- Volgend op het vorige punt: je gesproken verhaal is leidend voor de presentatie. De dia’s zijn illustratief.
- Uiteraard kun je een blokje van 20 seconden ook gebruiken om een filmpje te laten zien, een dansje te doen, een stukje te zingen, iets voor te lezen, iets te demonstreren … alles kan.
Het voorbereiden van de presentatie
Nadat je een presentatie hebt opgezet, is het belangrijk om het geven van de presentatie goed voor te bereiden:
- Het 20×20 format laat weinig ruimte voor improvisatie. Oefen je presentatie en oefen met de stopwatch.
- Na het oefenen zal blijken dat je bij sommige dia’s te veel tekst hebt en bij andere te weinig. Probeer nog wat te schuiven of te schrappen met gesproken tekst.
- Zorg ervoor dat je je presentatie uit je hoofd kent. Het gebruik van kaartjes of velletjes papier is erg onhandig te combineren met het vasthouden van een microfoon. Het maakt de presentatie ook stijf.
- Oefen nog een keer. En nog een keer.
Tijdens de presentatie
Het is tijd geworden om je presentatie op te voeren. Je wordt aangekondigd, je krijgt een microfoon in je handen gedrukt en de eerste 20 seconden gaan in. En dan:
- Tijdens de presentatie gaan 20 seconden veel sneller dan tijdens de voorbereiding
- Een Pecha Kucha presentatie is meer ‘performance’ dan een reguliere presentatie. Ook staat of zit het publiek meestal veel dichterbij.
- Tijdens de presentatie is er geen ruimte voor vragen uit het publiek. Na de presentatie wel, maar dit zal afhangen van de opzet van het gehele programma.
- Het maakt niet uit of je het goed of slecht doet: na exact 6:40 minuut is je presentatie voorbij.